01. Nejen VÁNOCE ( a vše, co k nim patří )
Komentáře
Přehled komentářů
http://www.toprecepty.cz/vsechny_recepty.php
Puntíčky s ořechy
(kajda, 3. 12. 2012 20:27)
Suroviny:
hl.mouka,cukr moučka,kakao,lískové oříšky,1 vejce vše smícháme v míse,vypracované těsto necháme půl hoďinky odležet po odležení rozválíme těsto na žížaly a krajíme na kolečka klademe na plech a pečeme na 180 stupňů 10-15 minut.Po upečení si nachystáme trošku cukr moučky a skořice a upečené puntíčky obalujeme ve směsi
Sloníí Žradlo ( pomazánka)
(Martinka..:), 18. 11. 2011 15:36)Na pomazanku... 1x Moravanku , sýr v celku , salám v celku ( Junior,Gothai ) , 4 větší kys okurky , jedna mala majoneza , 2 lžíce Plnotučné hořtice ,. Vše uleleme v mlýnku a přidáme hořtici a majonezu.A vše pořadně promíchame.Dá se mazat na vše ( chleb,tous chléb,rohlíky,veka atd.. ) Přeji dobrou chut...:)
Marokánky
(Martina, 4. 12. 2010 23:22)
Ingredience:
250 ml mléka, 280 g mletého cukru, 160 g másla, 60 g hladké mouky,
160 g kandovaného ovoce, 160 g posekaných burských oříšků
asi 100 g tmavé čokoládové polevy
Postup:
Mléko, mouku, mletý cukr a máslo uvařte v hrnečku.
Nechejte vystydnout a do vychladlé kaše přidejte burské oříšky a kandované ovoce.
Všechno pěkně promíchejte. Když je těsto řídké, přidejte strouhanku.
Na plech s pečícím papírem dělejte malé hromádky a nožem je rozplácněte a uhlaďte.
Vějířky Capuccino
(Martina, 1. 12. 2010 16:25)
300 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 200 g tuku, 100 g strouh. čokolády, 1 vejce, 2 balíčky cappucina (2 porce)
rozmíchané v trošce vody. Těsto vyválet, vykrajovat tvary, upéct, plnit máslovým krémem,
do kterého se přidá cappucino rozmíchané v trošce vody a polít čokoládou, ozdobit.
Kočičí jazýčky
(Martina, 1. 12. 2010 16:22)
400 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 300 g tuku, 30 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat jazýčky a upéct. Plnit krémem, polít čokoládou.
Krém: 1 šlehačka, 250 g ml. cukru, 2 žloutky, 50 g kakaa – svařit, vychladit. Utřít 250 g másla a 150 g rozpušt. 100% tuku, vmíchat šlehačku.
Pařížské rohlíčky
(Martina, 1. 12. 2010 16:21)
3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g ml. ořechů a 1 lžíci pol. mouky.
Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C. Nastříkáme krém a máčíme do čokolády.
Krém: 3 žloutky šleháme nad parou se 100 g ml. cukru a 50 g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.
Kávové bony
(Martina, 1. 12. 2010 16:20)
100 g hl. mouky, 120 g tuku, 100 g ml. mandlí, 40 g ml. cukru, lžička rumu – vypracujeme těsto, vykrajujeme kolečka, upečeme,
plníme kávovým krémem, poléváme kávovou polevou a zdobíme půlkou mandle.
Arašídový ježek
(Martina, 1. 12. 2010 16:17)
350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 150 g mletých arašídů, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli.
Vypracujeme na vále tužší těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm, vykrajujeme ježky a upečeme na vymazaném plechu.
Slepujeme marmeládou, bodlinky by se měly namáčet v karamelu – na pánvi rozpustíme 50 g moučkového cukru na karamel, přidáme
1 lžíci másla a 50 g arašídů, které v karamelu silně obalíme. Místo karamelu lze použít čokoládu, není to tak pracné.
Máslové řezy
(Martina, 1. 12. 2010 16:16)
Vypracujeme těsto: 150 g másla, 150 g hl. mouky, 70 g ml. cukru, 80 g ořechů, 1 žloutek – rozpůlíme a vyválíme na dva plechy vyložené papírem
a dáme zapéct. Jeden díl potřeme marmeládou a přiklopíme druhým dílem (láme se). Rozetřeme žloutkovou polevu, posypeme sekanými ořechy
a kandovaným ovocem a při 100-140 °C dosušíme v troubě. Žloutková poleva: 4 lžíce ml. cukru, 3 žloutky, 1 lžíce rumu.
Brněnská kvítečka
(Martina, 1. 12. 2010 16:15)
100 g másla, 100 g ml. ořechů, 100 g ml. cukru, 140 g hl. mouky, 2 žloutky – zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky,
po 3 slepujeme bílkem do trojlístku, potřeme žloutkem, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.
Těsto na perníčky
(kakanimurka, 30. 11. 2010 22:12)
350 g hl. mouky
150 g polohr.mouky
200 g ml.cukru
120 g medu
50 g másla
2 žloutky
5 lžic vody
3 lžíce rumu
1 prášek do perníku
Máslo s medem rozpustíme ,do vychladlého přidáme vše tekuté promícháme a přidáme ostatní. Vypracujeme hladké těsto a v mikrotenovém sáčku uložíme do chladna,nejlépe přes noc.
Potom vyválíme plát,tloušťku podle vykrajované velikosti 3-5 milimetrů. Vykrájené tvary peču na pečícím papíru a vytažené z trouby ještě horké potřu rozšlehaným vejcem,získají lesk.
Dobrou chuť
Co s vánočkou?
(jiri.mourek, 30. 11. 2010 22:09)Zbyla Vám vánočka? Nakrájejte na plátky, obalte v palačinkovým těstíčku a osmažte po obou stranách. Potom potřete marmeládou. Pochoutka hlavně pro děti. Může se použít i veka od chlebíčků, ale už to není ono. Dobrou chuť!
Nepečené čokoládové kostky
(Martina, 29. 11. 2010 21:29)
Suroviny : 200 g strouhaných piškotů, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g změk-lého másla, 50 g moučkového cukru, 100 g změklé čokolády na vaření, 1 bílek, podle chuti rum.
Rozpuštěná čokoláda na polití a ozdobení (100 g čokolády na vaření, 100 g hořké čokolády, 50 g 100% tuku), celé piškoty postříkané rumem (množství podle počtu kostek) a proužky kandované pomerančové kůry na ozdobu.
Ušleháme máslo s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou. Přimícháme ořechy a piškoty, ochutíme rumem a vypracujeme tužší hmotu. Zabalíme ji do fólie a uložíme aspoň na hodi-nu do chladničky. Potom hmotu rozválíme mezi fóliemi na plát silný 1-1,5 cm a vykrájíme čtverce 4x4 cm. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Horní plochu čtverců potom namočíme do čokoládové polevy, doprostřed položíme piškoty postříkané rumem a ozdobíme je rozpuštěnou čokoládou a proužkem kandované pomerančové kůry.
Čokoládové trojhránky s mátovým likérem
(Martina, 29. 11. 2010 21:27)
Suroviny : 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 200 g másla, 50 g strouhané hořké čokolády, špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového cukru.
Krém: 125 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, podle chuti mátový likér.
Rozpuštěná bílá a tmavá čokoláda a pistáciové oříšky na ozdobení.
Na krém vyšleháme máslo s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mátový likér a krém uložíme na chladné místo.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme trojúhelníčky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé trojúhelníčky po dvou spojíme máslovým krémem, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé čokolády a rozpůleným pistáciovým oříškem.
Dvoubarevné spirálky
(Martina, 29. 11. 2010 21:24)
Světlé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, citrónová kůra a lžička citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru.
Tmavé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2-3 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru.
Bílek na potření těsta.
Obě těsta vypracujeme, necháme odpočinout a pak z každého zvlášť vyválíme slabší obdélníkový plát. Spodní plát potřeme rozšlehaným bílkem, nahoru položíme druhý plát a válečkem vytlačíme případné vzduchové bubliny. Horní plát rovněž potřeme bílkem a svineme pevnou roládu, kterou zatočíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Potom ostrým nožem rovně nakrájíme asi 5 mm silné plátky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C 8-10 minut. Dále už nezdobíme ani necukrujeme.
Limetkové koláčky s ořechy
(Martina, 29. 11. 2010 21:24)
Suroviny :
300 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g moučkového cukru, limet-ková kůra a šťáva, špetka soli, 2-3 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.
Ořechová hmota: 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g meruňkové marmelády, 50 g moučkového cukru, 50 g piškotových drobečků, 1 bílek.
Půlky vlašských ořechů na ozdobení.
Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Z uvedených surovin umícháme tužší hmotu.
Na válu vypracujeme obvyklým způsobem linecké těsto, necháme je odpočinout, rozválíme na sílu 4 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Na střed každého kolečka dáme trochu ořechové hmoty a do ní přitiskneme půlku vlašského ořechu. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme je při 160°C asi 10 minut. Dále již nezdobíme.
Kávová esíčka s nugátovým krémem
(Martina, 29. 11. 2010 21:21)
Suroviny : 375 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 125 g moučkového cukru, 1 rov-ná lžička mleté zrnkové kávy, 50 g strouhaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 4 žloutky.
Nugátový krém Carla, čokoládová poleva (čokoláda na vaření a 100% tuk v poměru 3:1), bílá cukrářská poleva, zrnka pražené kávy.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme esíčka a pečeme je asi 7 minut při 170°C. Esíčka slepujeme po dvou nugátovým krémem a horní namáčíme do čokoládové polevy. Do tekuté čokolády kápne-me bílou polevu, libovolně ji roztáhneme párátkem a ozdobíme zrnkem kávy.
Rychlé rumové pralinky
(Martina, 29. 11. 2010 21:17)
Suroviny:
2 kg dutých čokoládových figurek, 1 litr kvalitního rumu
Postup:
Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu.
Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte.
A PAK ŽE VÁNOČNÍ CUKROVÍ ZABERE SPOUSTU ČASU !!
Tak Vám držím pěsti, aby se letošní cukroví povedlo...
Dovoluji si recept zjednodušit a zlevnit, a to tak, že napeču
rumové pralinky bez čokolády, čili hrknu si rumu přímo z flašky.
Když zvolím správné dávkování, tak budu mít pocit, že je na
vánoce i uklizeno, že jsou lidé kolem milí a konečně si užiji
svátky pohody a klidu .
Tady je taky spousta receptů
(Jirka, 6. 11. 2014 18:03)