08. Sladké a slané moučníky
Komentáře
Přehled komentářů
https://www.email.cz/download/i/-y2l_frGhP3grhHQ5v_qowojSD9tSiI2iCVnUYMcsM1w0agkpqrUUP5tQHcK-UwDJ4VYjxM/100%20b%C3%A1bovek.pdf
Uherák na sladko
(jarka0457, 11. 12. 2013 19:46)
20 dkg nastrouhané čokolády na vaření, 10 dkg kakaa, 30 dkg cukru moučka, 20 dkg strouhaných lískových oříšků, 10 dkg strouhaných vlašáků, 10 dkg sekaných mandlí, 20 dkg sekaného kandovaného ovoce, 5 strouhaných hřebíčků, 1 vanilkový cukr, citron. kůra, 3 vejce.
Všechny suroviny spojíme rukama ve hmotu, ze které vyválíme válečky o průměru asi velikosti piškotu a obalíme v moučkovém cukru. Necháme tak týden uležet. Krájíme šikmo na slabé plátky, no jako uherák.
Jogurtová bábovka
(vasek-36, 29. 10. 2013 7:13)
2 a 1/2 skleničky mouky, 1 sklenička moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 2 lžičky prášku do pečiva, vanilkový cukr, citronové aroma nebo trocha nastrouhané citronové kůry, 0,3 litru bílého jogurtu, 4 bílky
Do mouky přidáme prášek do pečení, cukr, citronové aroma, vanilkový cukr, měkčí máslo, bílky a jogurt a vše rozmixujeme. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a pečeme 1 hodinu při teplotě 180 stupňů. Bábovku po vychladnutí můžeme posypat cukrem nebo polít například čokoládovou polevou
Přeji dobrou chuť
Žravé řezy
(Adina, 28. 10. 2013 8:53)
1 hrnek mouč. cukru, 1 hrnek polohr.mouky, 6 vajec, 6 lžic horké vody
Náplň: 1 šlehačka, 2 zakysané smetany, kompotované ovoce
Želé: šťáva z kompotu, 2 vanilkové pudingy
Těsto pečeme na 180 stupňů 35 minut.Náplň natřeme na vychladlý moučník, poklademe ovoce.Šťávu z kompotu dolijeme vodou na 3/4 l tekutiny.Tu povaříme se 2 pudingy. Nalijeme na koláč s náplní a ovocem.Po vychladnutí dáme do lednice. Po hodině můžeme nakrájet.Přeju dobrou chuť!
Kokosove venecky kynute
(radek, 13. 2. 2013 10:04)
Kokosové věnečky kynuté
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 2 špetky soli, 30 g čerstvého droždí, 2 vejce, 50 g změklého másla
náplň: 200 g kokosu, 150 g moučkového cukru, 60 g změklého másla, 2 vejce
na potření 2 lžíce másla a 2 lžíce rumu
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme (v pekárně nebo ručně) vláčné těsto, podle potřeby můžeme přidat trošku mouky. Necháme nakynout.
Zatím připravíme náplň promícháním všech surovin.
Nakynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Každý rozválíme na ovál a potřeme dvanáctinou náplně. Placku pomazanou náplní srolujeme jako rohlík, rozmáčkneme a znovu rozválíme na ovál původní velikosti. Po délce ho třikrát prořízneme (viz foto), dobře to jde rádlem na pizzu.
Potom celý kousek zakroutíme (jako když ždímáme vodu z utěrky), stočíme do věnečku a konce dobře přimáčkneme.
Věnečky skládáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme dalších 15-20 minut kynout.
Ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova (190°C, cca 15 minut).
Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Masopustni koblihy
(radek, 13. 2. 2013 10:02)
Masopustní koblihy
Ingredience
300 g mléka, 1 celé vejce, 3 žloutky, 5 lžic krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička soli, 70 g rozpuštěného másla, 50 ml rumu, 700 g polohrubé mouky, 35 g čerstvého droždí
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme těsto (ručně nebo v pekárně) a necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozválíme na tloušťku prstu a vykrajujeme kolečka. Do každého vytlačíme koncem vařečky důlek a necháme je 20 minut kynout pod utěrou.
Kolečka postupně vkládáme do rozpáleného oleje dolů stranou která byla na vále nahoře. Až ponořená strana zrůžoví, koblížek otočíme a dosmažíme z druhé strany.
Odkládáme na papírové ubrousky k odsátí tuku.
Hotové koblížky pocukrujeme a podáváme s marmeládou.
LANGOŠE
(EKO, 1. 1. 2013 12:50)1/2 kg hl.mouky, 1 vejce, 1/4 litru kefíru,1 dcl mléka, 1/2 lžíce soli, 1 kostku droždí - vypracujeme těsto,které dáme do igelitové tašky,vymazané olejem,to aby se těsto nelepilo na stěny.Dáme do lednice a necháme odpočinout do druhého dne.Může tam být třeba celý týden a ubereme si jen co potřebujeme. Ruce si namažeme olejem a utrháváme kousky těsta,z kterých vytahujeme placku,co nejtenčí se nám povede a smažíme dozlatova.Hotové potíráme kečupem,nebo olejem sčesnekem a solí. Můžeme posypat strouhaným sýrem. Přeji dobrou chuť.
Domácí chléb
(Od Marušky Brázdový, 26. 12. 2012 15:02)
Posílám super recept.Mám vyzkoušený a je moc dobrý a krásně vypadá.
3 hrnky hl.mouky ( půl hrnku můžeme nahradit jinou,třeba žitnou,nebo celozrnnou)
2 lžičky soli
1 lžičku kmínu (nejlépe drcený)
1 sušené sroždí ( 7g )
1 1/4 hrnku vody
Zamícháme těsto a necháme kynout 8-12 hodin.
Postup: Těsto vyklopíme na hodně pomoučený vál, posypeme moukou a přeložíme napůl a necháme 10 minut ještě kynout.
toto uděláme ještě jednou.Mezi tím si nahříváme skleněnou mísu s víkem (nebo kastrol s poklicí) na 230°C. pak do ní dáme
těsto a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut odkryté, stále při teplotě 230°C.Mísu nevymazáváme,musí být suchá hodně rozpálená
Re: Domácí chléb
(EKO, 1. 1. 2013 11:32)poznámka: kdybyste dělali chléb ze žitné mouky,tak musíte chléb péct o malinko déle. Jinak by byl trochu mazlavější. Nejlepší je jen z hladké mouky obyčejné, je vyzkoušeno.
nepečené moučníky ( odkaz)
(jirka, 14. 7. 2012 8:34)http://www.labuznik.com/rec_cats.php?ParentID=243
Ledová čokoláda
(Jirka, 14. 7. 2012 8:28)
Ingredience
250 g stoprocentního tuku,50 g čokolády na vaření,50 g kakaa,3 celá vejce,3 lžíce moučkového cukru,1 vanilkový cukr
Postup
Tuk,čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni.Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny(nejlépe ve šlehači).Do ušlehaných vajíček vešleháme rozpuštěnou čokoládu.Dáme do pytlíku a stříkáme kopečky do papírových košíčků.Pozor, hmota rychle tuhne,je třeba pracovat rychle!
Tvarohový dort
(Jirka, 14. 7. 2012 8:26)
Ingredience
500 g tvarohu,200 g moučkového cukru,2 vejce,2 dcl horkého mléka,125 g másla,2 polévkové lžíce želatiny + 2 dcl mléka,piškoty,čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup
Želatinu zalejeme 2 dcl mléka a necháme nabobtnat.Potom za stálého míchání přivedeme k varu.Dáme do mixéru,přidáme všechno ostatní a umixujeme hladkou hmotu.Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme polovinu hmoty, naskládáme piškoty,poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou hmoty.Piškoty se mohou pokapat rumem, šťávou z kompotu,sirupem,...
Ingredience
3-4 velké bílé jogurty Activia od Danone, 1 sáček dětských piškotů (nejlépe OPAVIA), 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lžíce rumu (můžeme vynechat), čerstvé ovoce (jahody, maliny) pokud nemáme čerstvé jsou výborné kompotované mandarinky
Na dozdobení: 1 sáček práškové želatiny (bílé nebo červené podle barvy ovoce), trochu ovoce, kterým jsme prokládali dort
Postup
Jogurty promícháme spolu s piškoty, cukrem a rumem ve velké misce. Do dortové formy rozprostřeme jednu polovinu směsi, proložíme dobře okapaným ovocem, které je nakrájené na drobné kousky.
Na ovoce navrstvíme druhou polovinu směsi. Vše necháme vychladit. Na dort ozdobně poklademe zbylou trochu ovoce a nalijeme želatinu připravenou dle návodu. Vše necháme alespoň 24 hodin vychladit. Tento moučník je velice osvěžující.
Nepečený ovocný dort
(Jirka, 14. 7. 2012 8:24)
Ingredience
2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, ovocný kompot podle chuti
Na ozdobu: 1 kelímek smetany ke šlehání, čokoláda, ovoce
Postup
Jogurt, zakysanou smetanu a cukr ušleháme. Do dortové formy naskládáme vrstvu piškotů, vrstvu ovoce a zalijeme jogurtovou směsí. Několikrát opakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Necháme přes noc v chladničce uležet. Ozdobíme ušlehanou smetanou, čokoládou a ovocem.
svatební koláče
(agata, 2. 6. 2012 22:00)
Posýpka:
30 dkg polohrubej múky
20 dkg tuku (hera , maslo, palmarin - výber podľa sympatie)
½ balíčka vanilky
20 dkg krupicový cukor
Rukami ušúľame hrudkovitú zmes.
Tvarohová náplň
75 dkg hrudkovitého tvarohu, maslo ( asi 1 ½ cm z 250g) cukor podľa chute (plnka má byť dobre sladká cca 4 kopcovité PL), 1 vanilka, 4 žĺtka, 1/4 kávovej lyžičky citrónovej kôry (máme ju vopred pripravenú s práškovým cukrom), prípadne aj trochu citrónovej šťavy, sušené hrozienka množstvo podľa chute; hustotu zmesi upravujeme postrúhanými detskými piškótami. Plnka nemá mať žiadnu šťavu a má byť dostatočne tuhá, aby sme mohli formovať cca 2,5 cm guľky.
Maková náplň
½ kg mletého maku zaparíme prevareným mliekom, pridáme prepražené maslo (nesmie to byť riedka zmes) a uvaríme ju za stáleho miešania hustú kašu... po uvarení (ináč by nám to hrozne priháralo) pridáme podľa chute práškový cukor, mletý badian, mletú škoricu, vanilkový cukor, marhuľový džem, sekané orechy, hrozienka, citrónovú kôru . Z vychladenej zmesi formujeme cca 2,5 cm guľky.
Orechová náplň
Zomleté orechy sa zaparia vriacim mliekom, chvíľu varíme – nesmie to byť riedka zmes - hustota ako pri makovej náplni – v prípade, že zmes je riedka pridáme postrúhané detské piškóty. Pridáme práškový cukor podľa chute, citrónovú kôru a vanilku. Znovu robíme 2,5 cm guľky.
Jablková náplň
Sterilizované strúhané jablká, krupicový cukor, prepražené maslo, 1 vanilku, citrónovú kôru, hrozienka, rezané orechy na tenké plátky, mletá škorica, rumová aróma. Hustotu znovu upravujeme postrúhanými piškótami. Má byť rovnaká ako u predošlých druhov náplni. Formujeme 2,5 cm guľky.
Cesto:
25 dkg hladkej múky
25 dkg polohrubej múky
6 štipky soli (koľko vojde medzi tri prsty)
Zmes dobre premiešať
2 dcl oleja
4 žĺtka
Kvások:
¼ l mlieka
10 dkg cukru
2 kocky droždia (8dkg)
Cesto miesime nie rukou, ale vareškou … hotové je keď puká a nelepí sa na varešku ani na prsty. Pokojne sa môže miesiť aj v hnetači.
Necháme vykysnúť.
Vezmeme si pevnú a ostrú polievkovú lyžicu a delíme vykysnuté cesto na kúsky trošku väčšie ako polovicu lyžice… ukladáme ich na vysypanú dosku hladkou múkou.
Každý kúsok cesta vezmeme do prstov a rozťahujeme okraje na malú placku … do roztiahnutého položíme pripravenú guľku náplne a pevne uzavrieme a vygúľame rovnomernú guľku… položíme ju na plech vyložený papierom na pečenie spájanú stranu položíme dole. Na jeden plech uložíme rovnomerne 12 guliek.
Vezmeme si malú guľatú naberačku a pomučenou zatláčame dolinky do prostriedku guľky a vytvoríme koláč, ktorý po okrajoch potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom ( na 1 žĺtok 1 lyžica mlieka). Do prostriedku dávame ríbezľový džem asi 1/3 kávovej lyžičky. Navrch dáme 2 kávové lyžičky posýpky. Dávame pozor, aby sa nám nerozsýpala dookola (môžme použiť kelimok od jogurtu s odrezaným dnom).
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Po vybratí z rúry hneď každý koláč potrieme mliekom ( iba raz namočiť pierka ; najskôr nechať stiecť mlieko na prostriedku a potom zbytkom mlieka na pierkach pretrieť okraje). Okraje potrieme ešte prepraženým maslom v ktorom je pár kvapiek rumovej arómy.
Borůvkovo,limetkova zmrzka
(martinecka, 1. 6. 2012 22:43)
Ingredience: 2 limetky
140g krupicového cukru
130 g borůvek
200 ml kokosového mléka
280 ml smetany ke šlehaní
Postup: Kůru z jedné limetky nastrouháme a pak vymačkáme.Vlijeme do
kastrůlku spolu s cukrem a zahříváme.,dokud se cukr nerozpustí.Pak přisypem
borůvky asi 2 min necháme...povařit až začnou praskat.Svařené borůvky vlejem do
misky,vhodné do mražaku a vlijeme kokosové mléko .Smetanu ušleháme a lehce jí
vetřeme do borůvkové směsi.Misku vložíme na hoďku do mražaku.Směs by měla v
téhle fázi promrznout asi 3 cm od kraje.Vezmeme z mražaku a metlou
promícháme...Do hladké hmoty a dáme zpět na hoďku do mražaku.A potom zase
prošleháme a pak dáme zpět a necháme do rána v mražaku. Dobrou chuť..
Propadlá buchta
(Martina, 1. 12. 2010 18:57)
3 vejce, 2 hrnky(250 ml) polohr.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hr. oleje, 3 lžíce kakaa (i víc), 1 prášek do pečiva
náplň - 2 tvarohy, 2 žloutky, 1 vanil.cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku + cukr dle chuti
POSTUP:
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a polohr.moukou vysypaný plech. Vše na náplň také smícháme (lze ředit mlékem) a lžící tvarujeme na těsto. Pečeme asi 55 min.
Netradiční makovec
(Martina, 1. 12. 2010 18:51)
100 g mletého máku, 100 g polohr. mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g ovesných vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje,
4 vejce
POSTUP:
Ovesné vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme a přidáme cukr a vanil. cukr ušlehaný s olejem a vejci. Nalijeme do vymazané formy na bábovku a upečeme. Po vychladnutí rozkrojíme vodorovně na 3 části. Obě dvě pomažeme marmeládou a na ni namažeme ještě pudinkový krém (1 uvařený hustší vanil. pudink, máslo, cukr). Krémem pomažeme i celý vršek a strany bábovky, nakonec posypeme kokosem.
Empanadas
(Martina, 1. 12. 2010 0:42)
3 hrnky hl. mouky, 1 prdopeč, 125g sádla, 2 vejce,1/2 hrnku mléka
náplň: 300 g měkkého salámu, 5 lžic kečupu, 1 vejce, sůl, pepř, 3-4 jarní cibulky
Mouku smícháme s prdopečem a solí. Přidáme sádlo a rukama vytvoříme drobenku. Přilijeme mléko a vejce, promícháme a uhněte hladké těsto. Dáme na hodinu vychladit do lednice. Vyválíme a vykrajujeme větší kolečka a do středu dáme lžičku náplně. Okraje navlhčíme vodou, přeložíme a zpevníme vidličkou. Pečeme dozlatova při 190°C 15 - 20 minut.
Křupavé ovesné placičky
(Martina, 1. 12. 2010 0:42)
1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hl. mouky, 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 1/2 hrnku moučk. cukru, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody, 150 g másla, 2 lžíce medu či marmelády, 2 lžíce vody, 1 vejce
Sypké suroviny promícháme. Máslo rozpustíme, vmícháme med či marmeládu a vodu a nalijeme k sypké části. Přidáme vejce a dobře promícháme. Rukama tvoříme kuličky a na plechu s pečícím papírem je zploštíme. Pečeme při 160°C asi 15 minut do zezlátnutí.
Nedělní buchta
(Martina, 1. 12. 2010 0:40)
1 kefír, 1 vejce, 1/2 sklenice oleje, 2 sklenice cukru, 3 sklenice polohr.mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 prdopeč, 2 lžičky kávy nebo 2 lžíce kakaa, čokoládová poleva na polití
Všechny suroviny dobře smícháme kromě čokoládové polevy. Vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu a upečeme. Až buchta vychladne, polijeme jí čokoládovou polevou
Bábovky
(jiri.mourek, 24. 10. 2014 19:44)