04. Hovězí maso
Komentáře
Přehled komentářů
Plátky roštěnek, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1/2 hrnku piva, sůl, pepř, 1 lžička hladké mouky.
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlo zprudka osmahnout. Opečené je vyjmeme a na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Roštěnky vložíme zpět, podlijeme je pivem a dusíme doměkka, pokud bude potřeba lze dolít trocha vody. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme moukou. Dobře zamícháme, zalijeme vodou a ještě povaříme. Roštěnky vložíme zpět prohřát. Příloha: rýže, houskový knedlík.
Dušené hovězí s bramborami
(Martina, 5. 12. 2010 11:49)
Potřebujeme: 600 g libového hovězího masa, 2 lžíce rostlinného tuku, pepř, sůl, 3 cibule, tuk na vymaštění formy, 700 g brambor, 500 ml piva, bazalku, petrželku, libeček.
Maso nakrájíme na kousky jako na guláš, opečeme na tuku, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kolečka a krátce ji podusíme spolu s masem. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, polovinu naskládáme do vymazané formy, navrch rozložíme vrstvu masa a cibule a přikryjeme zbývajícími bramborami. Osolíme, opepříme a zalijeme pivem. V předehřáté troubě dusíme při 200°C asi 60 min. doměkka. Posypeme sekanými bylinkami a podáváme.
Guláš Flamendr
(Martina, 1. 12. 2010 22:19)600g hovězího masa, 100g sterilovaných okurek, 100g sterilovaných feferonek, 100g oleje, 150g kečupu, worcester, pepř, sůl. Maso nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme v rozpáleném oleji, osolíme, opepříme, ochutíme kečupem. Přidáme okurky, feferonky (kapii), dochutíme worcesterem a dusíme doměkka. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
Hovězí ala Francie
(Martina, 1. 12. 2010 22:18)2 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce worcesteru, 1 šlehačka, 1 lžíce hladké mouky. Hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme. Na oleji lehce osmažíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Hořčici, kečup, worcester, šlehačku a mouku rozšleháme, nalijeme na podušené plátky a krátce povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Zatloukané hovězí řízky
(Martina, 1. 12. 2010 22:17)Hovězí plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme ve strouhance, znovu naklepeme a obalíme v rozšlehaném vejci. Opečeme na pánvi s rozehřátým olejem do růžova. Do pekáče dáme nakrájenou slaninu, nakrájenou cibuli, poklademe opečenými řízky. Zalijeme asi 1/4 litrem vody, přidáme 1 kostku masoxu a dusíme v troubě doměkka. Podáváme s vařenými brambory, zeleninovými saláty.
Plněná hovězí roláda
(Martina, 1. 12. 2010 22:15)Hovězí maso, vařená vejce, slanina, cibule, hořčice, pepř, sůl. Větší plát hovězího masa naklepeme, osolíme, opepříme, z vnitřní strany potřeme hořčicí. Vejce umeleme společně se slaninou a dáme na hořčici. Maso svineme do rolády, zajistíme jehlami nebo nití. Na rozehřátém oleji orestujeme a dáme dusit do trouby. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, podléváme a za 30 minut poprášíme hladkou moukou. Podlijeme vařící vodou (vývarem z Masoxu) a dusíme do měkka.
Roštěnky na pivě
(Martina, 5. 12. 2010 11:52)