05. Ryby
Komentáře
Přehled komentářů
1/2 kg kořenové zeleniny(mrkev,petržel,celer,cibile) 1,5 l vody, koření-2 bobkové listy,10 pepřů,10 nového koření, sůl,1/2 litru octa
Postup:Dáme vařit nakrájenou zeleninu s kořením a polovinu octa.Když je zelenina skoro uvařená,přidáme naporcovaného kapra a vaříme ještě 10 minut. Když je vše hotovo,tak přidáme druhou polovinu octa.Necháme odležet v nálevu 4-5 dní do chladna. Všechny kostičky změknou,jen páteř musíte vyndat.Může se použít i jiná ryba. Přeji dobrou chuť.
Kapr s parmazánem po Maďarsku
(Martina, 5. 12. 2010 21:43)
1000 - 1500g kapra, 50-100g žampiónů, strouhaný parmazán, máslo, kmín, sůl, petrželová nať.
Vykuchaného a očištěného kapra rozpůlíme, každou půlku několikrát nakrojíme. Osolené porce dáme na máslem vymazanou pánev, přidáme na lístky nakrájené žampióny, posypeme kmínem a nastrouhaným parmazánem, poklademe kousky másla a upečeme. Posypeme petrželovou natí a podáváme s bramborem.
Kapr na budínský způsob
(Martina, 5. 12. 2010 21:41)
4 větší porce kapra, cibuli, 200g kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 0,5 l bílého vína, sůl.
Cibuli jemně nakrájíme, zeleninu nakrájíme na stébla asi 5 cm dlouhá, oboje podusíme na másle do poloměkka. Potom na zeleninu rozložíme osolené porce kapra, podlijeme mírně vínem a dusíme na prudkém ohni až se šťáva vydusí. Podlijeme polovinou zbylého vína a opět prudce vydusíme. Poslední dušení má probíhat pomaleji a šťáva se při něm vydusí tak, až zhoustne. Rybu nemícháme, kastrolem pouze potřásáme. Podáváme s opečenými brambory.
Hejk na česneku
(Martina, 5. 12. 2010 21:38)
1 kg hejků, 6 stroužků česneku, pepř, sůl, olej, 1 lžíce zelených natí.
Ryby očistíme, opláchneme a po okapání potřeme směsí soli, pepře, utřeného česneku, nadrobno rozsekaných natí a oleje. Vložíme do olejem vytřeného kastrolu břichem dolů a pečeme za občasného potírání olejovou směsí asi 35 minut. Můžeme je podlít i vodou, pokud by se přichytávaly ke dnu. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory.
Pstruh pro labužníka
(Martina, 5. 12. 2010 21:36)
2 pstruhy, 100g kapřího mlíčí, 100g žampiónů, 2 lžíce másla, citron, petrželku.
Vykuchané pstruhy utěrkou nebo ubrouskem osušíme, osolíme a na lžíci másla je zprudka opečeme a na mírném plameni dopečeme do měka. Na druhé lžíci másla podusíme nakrájené kapří mlíčí a plátky žampiónů. Zakapeme citronem a lehce podlijeme vodou. Udusíme a podle chuti dosolíme. Pstruha na talíři přelijeme touto směsí a ozdobíme zelenou petrželkou. Podáváme s bramborem.
Štika Veronika
(Martina, 5. 12. 2010 21:32)
Pro 4 osoby - 1/2 kg štiky (možno použít i jinou rybu), 100 ml suchého bílého vína, 100 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička oleje, sůl a pepř.
Rybu položíme do olejem vymazané zapékací misky z varného skla. Posypeme pepřem a posolíme. V misce smícháme víno, vývar a citrónovou šťávu a směs nalijeme na rybu. Misku přikryjeme a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Na menší pánvičce rozehřejeme máslo, odstraníme z ohně a vmícháme mouku. Přidáme mléko a znova dáme na mírný plamen. Za stálého míchání vaříme až směs zhoustne a zjemní. Směs nalijeme na rybu a pečeme v troubě ještě dalších 5 minut nebo až omáčka zhnědne. Příloha: vařené brambory.
Kapr po Maďarsku
(Martina, 5. 12. 2010 21:31)
4 porce kapra, mareny nebo jesetera, 0,2 l kysané krémovité smetany, lžíci mleté sladké papriky, vývar z rybího odpadu, 150g kořenové zeleniny, žloutek, petrželku, sůl, ocet.
Z rybího vývaru a kořenové zeleniny připravíme menší množství osoleného vývaru, který procedíme. Rybu posolíme, potřeme octem a na 1/2 h. dáme do chladu. Pak dáme porce ryby do vařícího vývaru a zvolna provařujeme asi 15 minut. Pak porce ryby přeložíme na nahřáté talíře. Do vývaru nalijeme smetanu rozmíchanou se žloutkem, sekanou petrželkou a dochutíme solí. Za stálého míchání přivedeme téměř k varu a potom jí přeléváme ryby. Podáváme s rýží.
Filé po Balkánsku
(Martina, 5. 12. 2010 21:21)
600g rybího filé, 4 syrové kapie, 4 rajčata, 2 cibule, 6 stroužků česneku, mletá červená paprika, sůl, olej.
Filé nakrájíme na 4 plátky, papriky zbavíme jádřinců a stopek a spolu s rajčaty omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pekáček vymažeme olejem a vyložíme částí cibule, na kterou klademe osolené a opaprikované porce filé. Obložíme proužky ze dvou paprikových lusků a čtvrtkami rajčat, zasypeme zbylou cibulí, česnekem a mírně podlijeme vodou. Pokapeme ještě olejem a dáme upéci dozlatova v rozehřáté troubě. Na talíři obložíme proužky zbylé papriky. Podáváme s brambory nebo čerstvým chlebem.
Filé pro labužníky
(Martina, 5. 12. 2010 21:17)
4 porce mraženého rybího filé (600g), 30g cibule, půl lžičky cukru, 20g hladké mouky, lžíce sójové omáčky, lžíce sherry, 1 vejce, 100g lískových oříšků, 150g vařené šunky, sůl, 1,5 dl oleje.
Cibuli ustrouháme, smícháme se sójovou omáčkou, příp. malým množstvím soli, cukrem, moukou, sherry a vejcem. Porce filé obalíme v této směsi a pak ve strouhaných oříškách. Na každou položíme plátek šunky, přeložíme, jehlou sepneme a na oleji upečeme.
Nadívaná treska
(Martina, 5. 12. 2010 21:14)
Pro 1 osobu - 1 treska, citrónová šťáva, sůl, pepř.
Nádivka: 250 g jarní cibulky nebo 1 pórek, máslo, 6 lžic nasekané petrželové natě, worchestrová omáčka, sůl, pepř.
Tresku v kuchyňské úpravě (asi 1 kg) pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut uležet, potom tresku lehce osušíme a solí a pepřem posypeme uvnitř i venku.
Příprava nádivky: jarní cibulkU nebo pórek očistíme a zbavíme tmavě zelené natě, ostatní části omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, rozpustíme máslo a podusíme na něm cibulku nebo pór do měkka, potom přidáme petrželovou nať a směs potom společně podusíme a ochutíme solí a worchestrovou omáčkou, do pekáče vložíme kus alobalu a na něj položíme tresku hřbetem dolů, břicho tresky naplníme petrželovou nádivkou a trochou směsi potřeme i povrch tresky, potom ještě tresku trochu posolíme a opepříme, alobal přehneme a tresku do něj dobře uzavřeme, nakonec pekáč vložíme do předehřáté trouby. Vhodná příloha: brambory s máslem nebo zelený listový salát.
Zavináčový salát
(Martina, 3. 12. 2010 15:33)
2 větší zavináče,1 pomeranč,ale můžete i mandarinku,1 jablko, 1 menší cibule
na zálivku - buď sojanézu,nebo jako já včera - 3 lžíce zakys. smetany, 1 lžíci vody a 2 lžíce majolky,sůl,pepř
-zavináče očistím od koření a té zeleniny co je v něm, pokrájím na nudličky, to samé s pomerančem a oloupaným jablkem,smíchám se zálivkou a dám aspoň na dvě hodiny do lednice odležet.
Pangasius karbanátky s brokolicí
(Martina, 30. 11. 2010 22:23)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2x filet pangasius 2x rohlík 1/2sáčku mražené brokolice 1/2cibule 1x stroužek česneku 1x vejce, na zahuštění vločky, trochu mléka
POSTUP PŘÍPRAVY
Rybí filety necháme rozmrznou,brokolici uvaříme v osolené vodě.Cibulku a česnek nasekáme na drobno(já to dělám v mixéru)Rohlíky namočíme do mléka.Do mixéru dáme rozmrzlé filety,brokolici,namočený rohlík a rozmixujeme na tuhou kaši.Přidáme vejce,osolíme(když nejedí děti )tak opepříme.Dle potřeby přidáme vločky(já je opět dávám do mixéru e je znich hrubá mouka(ale nemusíte.)Buď tvarujeme karbanátky a pokud se vám nechce (jako mě)tak pouze lžící děláme placky a dáváme na pánev a smažíme do zlatova.
Pangas rychlá večeře
(Martina, 30. 11. 2010 22:19)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Filety pangasius,sůl,olej,grilovací koření na ryby
POSTUP PŘÍPRAVY
Na pánev dáme trošku oleje,položíme filety (nemusíme rozmrazovat) osolíme a okořeníme,nepodléváme až podle toho,kolik filety "pustí" vody.Až začnou konce filety bělat,otočíme a znovu okořeníme.Pangasius je hotový do 25 min.
Příloha -brambory,krokety,hranolky.Rychlé a dobré jídlo potěší všechny.
Pangasius se zeleninou - rychlovka
(Martina, 30. 11. 2010 22:18)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Ryba rybí koření,trocha másla,mražená zelenina jakákoliv,vař.brambory.
POSTUP PŘÍPRAVY
Třeba jakoukoliv rybu posypeme kořením na ryby.Trochu osolíme,podlijeme vodou a přidáme trochu máslíka..Dáme do trouby zapéct .Až bude ryba upečená,přidáme před koncem zeleninu a ještě cca.30min dopíkáme a když voda se vypaří tak rybu znova více podlijeme abychom měli sosík..Přílohu podáváme vař.brambory nebo pečivo..A nakonec jsem si rybu pokapala citronem..Dobrou chuť..
Pangas s bramborovou kaší
(Martina, 30. 11. 2010 22:16)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Filety z ryby, sůl, červ.paprika, hl.mouka, oliv.olej, máslo, cibule, kaše, zelenina na oblohu
POSTUP PŘÍPRAVY
Filety z ryby jsem opláchla, osolila, posypala červ.paprikou a obalila v hl.mouce. Rozpálila jsem oliv. olej a obalené filety osmažila z obou stran. Do výpeku jsem přidala máslíčko a orestovala pokrájenou cibulku.
No a pak nandala kaši + oblohu, přiložila opečené ryby, a polila máslíčkem s cibulkou. Používám filety z ryby Pangasius , nenašla jsem v tom kosti, tak to dávám s klidem i dcerce.
Pangas na grilu
(Martina, 30. 11. 2010 22:15)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Ryba/jakákoliv/, citron, pažitka nebo bazalka, petržílka, sůl, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Do misky kápnu 3 lžíce oleje, vymačknu citron a přidám špětku soli a bylinky. Rybu v nálevu obalím a šoupnu na gril,mám domácí tefal ale půjde na jakémkoliv. Je to mnamka, kupuju si v Makru čerstvé rybyčky a je to eno,nuno :-))
Kapr na kyselo
(EKO, 4. 1. 2013 19:04)