06. Zelenina, houby
Komentáře
Přehled komentářů
1 salátová okurka, 2 rajčata, pepř, ocet, mletý cukr, kyselka
Postup
Okurku nastrouháme do misky, přidáme na kostky nakrájená rajčata, opepříme, ochutíme cukrem a octem a na závěr zakapeme kyselkou.
Květák velmi "žravý"
(BABETA250, 27. 10. 2013 11:19)
Suroviny:kvalitní strouhanka,květák větší,máslo,vejce,sůl a kdo chce trochu pepře mletého.
POSTUP:
1.Květák povaříme do poloměka v osolené vodě.
2.Do zlatova osmažit asi 1/4l hrnek strouhanky na másle.
3.Květák na menší růžičky rozebraný,povařený,lehce promícháme
se strouhankou,vpravíme do hmoty 3-5 vajec,osolíme a navrstvíme
bez pěchování do vymazaného pekáčku a navrch pokrájíme kus
másla/nešetři/ na plátky.Zapékáme v troubě na 200st.a pokrm je
hotov ,bude-li na povrchu krustička medové barvy.
4.Jako příloha vařené brambory ve slupce,jen osolené..květák
brambory dostatečně omastí.
5. D O B R O U CH U Ť!
Studentské šťouchané brambory
(Martina, 1. 12. 2010 19:02)
Suroviny :
brambory, slanina, sůl podle počtu strávníků, zdravotních omezení, vydané energie.
Postup :
Slaninu nakrájíme do prázdného suchého hrnce, přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, mírně posolíme
a přiklopíme pokličkou. Plotnu zapneme na max. asi 1-2 minuty, dále dusíme pozvolna. Uvařené brambory rozšťoucháme.
V létě pro osvěžení můžeme přidat kysané zelí, v zimě hned do studených brambor majoránku.
Prokládaný bramborák
(Martina, 1. 12. 2010 18:59)
Suroviny :
1 kg strouhaných syrových brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti,
1 plátek krkovičky nebo libového bůčku
Postup :
Maso 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme
a necháme uležet. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další vrstvou bramborového těsta. Vrstev může být libovolný počet. Pečeme asi 60 – 100
minut na 200 C.
Houby po maďarsku
(Martina, 1. 12. 2010 16:34)1/2 kg čerstvých (nebo zmrazených) hub, máslo, 1 cibule, česnek, sladkou. papriku, sůl, kečup, 1/8 l sladké smetany, majoránka - na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájené houby, koření a podusím, nakonec kečup a smetanu. Četla jsem, že je to lepší, než smaženice a je to pravda.
Cuketová buchta
(Martina, 1. 12. 2010 0:10)
1,5 hrnku hl. mouky, 1,5 hrnku polohr. mouky, 2 hrnky najemno nastrouhaných cuket, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek oleje, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prodopeč.
Vše v míse zamícháme a dáme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu péci. Vychladlou buchtu polijeme čokoládovou polevou. Obměnou je přidání kakaa či kokosu či nasekaných ořechů a rozinek do těsta.
Cuketový guláš
(Martina, 1. 12. 2010 0:09)
4 menší cukety, 2-3 cibule, 3 lžíce tuku, mletá sladká paprika, gulášové koření, 3-4 lžíce hl. Mouky, 2 rajčata, 1 kelímek bílého jogurtu nebo zakys. smetany, sůl, 2 lžíce nasekané petrželky
Nadrobno nakrájenou cibulí osmahneme na tuku. Přidáme papriku, gulášové koření a promícháme. Vsypeme na menší kostičky nakrájené cukety, zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce opečeme. Mírně podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Přidáme na menší kousky nakrájená rajčata a dusíme, až je cuketa měkká. Nakonec osolíme, vmícháme jogurt či smetanu a petrželku. Můžeme přidat i nakrájenou uzeninu či podušené houby. Podáváme s pečivem.
Plněné papriky dle Martiny
(Martina, 30. 11. 2010 23:28)
4 paprikové lusky, 250g žampionů, 250g česnekového či paprikového uzeného boku, sůl, pepř, 4 vejce, masox, máslo a olej
Z paprikových lusků vydlabeme semínka. Uzený bok pokrájíme na kostičky, žampiony též (necháme si pár žampionů stranou) a společně opečeme na másle, osolíme a opepříme dle chuti. Když jsou žampiony a bok opečený, přidáme vajíčka a mícháme. Vznikne polotuhá směs, kterou naplníme paprikové lusky. Naplněné papriky vložíme do pekáčku, podlijeme trochou oleje a vody, přidáme zbylé žampiony a kostku masoxu a pečeme v troubě. Šťávu můžeme klasicky zahustit.
Květákový nákyp
(Martina, 30. 11. 2010 23:27)
květák, 4dl, mléka, 1 lžíce hrubé mouky, 4 vejce, 10dkg tvrdého sýra, sůl či podravka, máslo, strouhanka
Květák uvaříme v osolené vodě. Mléko rozšleháme s moukou a žloutky, přidáme 3/4 strouhaného sýra, ochutíme solí či podravkou a do směsi přidáme pokrájený květák. Nakonec vmícháme sníh z bílků. _Vymažeme pekáček máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme směs a pokapeme rozpuštěným máslem a zapečeme. Ke konci pečení zasypeme zbytkem sýra a trochou strouhanky.
Hořčice ze zeleniny
(Ivča, 30. 11. 2010 23:26)1kg paprik 1kg rajčat 1 kg cibule 1 rajsky protlak 1 hořčice plnotučná malá, 2 feferonky, ale nemusí byt, 2 dcl oleje, 2dcl octu, 2 polévkové lžíce cukru a sůl podle chuti, vše se pomele a vaří asi hodinku a půl, v hrnci pak se jen plní skleničky a při delším skladovaní se ještě sterilizují, tak všem přeji příjemný den a dobrou chuť k práci, pa
Jednoduchý bramborový salát
(Petra, 30. 11. 2010 23:25)brambory si připravíme jako na klasický salát.... osolíme a přidáme nadrobno nakrájenou mladou cibulku a promícháme a hotovo ....dobrou chuť
Okurkový salát s rajčaty
(vasek-36, 29. 10. 2013 7:48)