10. Různé
Komentáře
Přehled komentářů
Ingredience: 5 brambor
1 cibule
sůl,pepř,červena paprika
lučina nebo pomazankové máslo
tvaroh
sýr na posyp
Postup: Brambory očistíme a dame vařit ( ve slupce) do měka.Brambory když se dovaří necháme vychladnout.Pak překrojíme brambor na pul a lžíčkou vydlabem střed kterej dame do mysky.Nechavame asi pul cm vrstvu brambor.Nedlabem až na šlupku!!! Po vydlabaní dame na plech s pečícím papírem.Z vydlabaních brambor a ingrediencí: ( tvarohu,cibulky najemno nakrajene,lučiny,solí a pepře a červene papriky,) udělame hmotu.A vydlabane brambory hmotou naplníme.Po naplnění posypem nastrouhan eidamem nebo parmazanem.A dame do trouby na 160 ° C dokud sýr nechytne zlatavou barvu.
Dobrou chuť Přeji
Vaječná pomazánka
(jiri.mourek, 10. 4. 2012 8:51)
Převzato z Loskutáka:
Výborná vajíčková pomazánka
5 vajec
voda
sůl
pepř
bazalka
kyselá okurka
sardelka nebo sardelová pasta
hořčice
majonéza
pomazánkové máslo
cibule
5 vajec uvaříme natvrdo. Až vystydnou, rozšmelcujeme je vidličkou nebo nějakým nástrojem na kaši. Osolíme, opepříme, přidáme všechny ostatní suroviny a promícháme. Tuto pomazánku plníme do vydlabaných salátových okurek, do papriky atd.
Domací houstičky
(Martinka..:), 24. 11. 2011 17:28)
První uděláme kvasek z celého droždí.( kvasek dáme do misky,nasypem jednu lžíčku hlad mouky,špetka soli,špetka cukru,a jednoho frtana mléka vlažného)=( velkej frtan). Na Těsto..: Pul kila polo mouky,2 vejce,200 ml mléka vlažného,špetka soli,a frtana oleje.
Nasypem do mísky poloh mouku uděláme doní dolík.,do mouky dáme špetku soli po okraje.Dáme hotovej kvasek,pak olej vlažné mléko,2 vejce a zbytek přísad a uděláme těsto.Těsto necháme vykynout.Poté rozdělí na menší bochanky,které ještě rozdělíme na 3 menší dílky a stoho splétame housky jako copanek.Před pečením namažeme rozdělaným žloutkem z vodou.Nakonec posipeme mákem,kmínem sezamem... a samozřejmě osolíme..Dle chuti Pečeme do zlatova.Z těsta uděláme cca 12 housek.Přejii všem chut snad vám zachutná..:)
Plněné králičí řízky
(Martina, 8. 12. 2010 22:50)
4 plátky králičího masa asi po 15 dkg, sůl, pepř, 1 - 2 lžíce nastrouhaného sýry, polohrubá mouka podle potřeby.
Náplň: 2 - 3 lžíce oleje, 1 cibule, voda na podlití, 1 lžíce tuku, 1 hrnek nakrájených hub, sůl , pepř, 1 - 2 lžíce jemně posekané petrželky. 1 - 2 vejce
Maso rozklepeme dotenka. Osolíme, opepříme, potřeme náplní, posypeme sýrem a přeložíme napůl. Okraje sklepneme paličkou na maso a sepneme párátky nebo jehlami na závitky. Řízky poprášíme moukou a po obou stranách opékáme na rozehřátém oleji 3 - 4 minuty. Poklademe je na tenká kolečka pokrájenou cibulí, mírně podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.
Příprava náplně: Na tuku osmahneme houby a dusíme, až se přebytečná tekutina odpaří. osolíme, opepříme, vmícháme petrželku, rozšlehaná vejce a mícháme až vejce ztuhnou.
Myslivecké balíčky z králíka
(Martina, 8. 12. 2010 22:48)
1 králík, 10 - 12 větších plátků slaniny, 4 lžíce oleje, hladká mouka, několik kuliček celého pepře a jalovce, rozmarýn, bobkový list, trochu červeného vína, mletý pepř a sůl
Králíka rozdělíme na 10 - 12 kousků, opepříme, osolíme a zabalíme do plátků slaniny. Dobře zabalíme do plátků slaniny a zavážeme nití a vložíme do horkého oleje. Balíčky ze všech stran opečeme, podlijeme červeným vínem, přidáme koření a dusíme do měkka. Hotové balíčky dáme stranou, šťávu zahustíme lžící mouky rozmíchanou v malém množství vody. Povaříme do zhoustnutí a přecedíme na maso. Podáváme s rýží nebo s jemným knedlíkem
Ostré králičí maso
(Martina, 8. 12. 2010 22:48)
4 porce králíčího masa, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 25 dkg žampionů, pikantní kečup, 1 feferonka, mletý pepř, kari koření, sůl
Maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme a opečeme na oleji. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, očištěné a na plátky pokrájené žampiony, kečup, jemně pokrájenou feferonku (nemusí být) a podusíme doměkka. hotový pokrm podáváme z rýží nebo s hranolkami.
Utajený králík
(Martina, 8. 12. 2010 22:45)
Králičí hřbet a kýta, 8 plátku libovější anglické slaniny. 2 cibule, 5 stroučků česneku, mlatý pepř, drcený kmín, sůl
Maso naporcujeme na 8 dílů, okořeníme a zabalíme do plátků slaniny. Zavážeme nití, dáme do pekáče, na který jsme vyskládali hrubě nakrájenou cibuli. Podlijeme vodou a pečeme do měkka. Poléváme vypečenou šťávou.
Králík na černém pivu
(Martina, 8. 12. 2010 22:44)
1 menší králík, 150 g slaniny, 2 cibule, 1/4 l černého piva, 1 lžička hořčice, 1 lžíce octa, 2 kostky cukru, 1 lžíce hladké mouky, kousek másla, bobkový list, tymián, petrželka, pepř, sůl
Tenoučké plátky slaniny a kolečka cibule na másle dorůžova osmažíme, vložíme na ně porce králíka, kterého ze všech stran opečeme. Pak maso vyjmeme a do šťávy přidáme koření, sekanou petrželku, hořčici, ocet, cukr, osolíme, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme pivem, povaříme, do omáčky vložíme maso, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.
Králičí řízky na víně
(Martina, 8. 12. 2010 22:43)
4 zadní stehna z králíka, slanina, mandle, 1/2 balíčku mražené zeleniny pod svíčkovou, 2 lžičky cukru, 3 - 4 dcl červeného vína, bazalka, tymián.
Stehna vykostíme a protkneme na špalíčky nakrájenou slaninou a mandlemi,. Zeleninu osmažíme na tuku a přidáme cukr, mícháme až zkaramelizuje. Připravenou směs narovnáme na pekáček posypeme bazalkou a tymiánem, přidáme maso a podlijeme vínem. Pečeme do měkka a podáváme s bramborovou kaší nebo s bramborovými kroketami.
Bezinkový likér
(Martina, 4. 12. 2010 23:07)
2 l bezinek, 1 l vody, 1 kg cukru, 2 ks vanilkového cukru, 2 lžíce vařené černé kávy, 1 l rumu
Přebrané bezinky vaříme s vodou asi půl hodiny. Přecedíme přes síto a plátěný ubrousek, musíme přes ubrousek vyždímat. Do této směsi přidáme celou dávku cukru a opět necháme poradně povařit. Přidáme vanilkový cukr, necháme opět přejit varem a poté přidáme uvařenou černou kávu a opět převaříme. Necháme vychladit, uložíme na 24 hodin do chladu. Druhý den přidáme rum a přelijeme do lahví. Podáváme vychlazené.
Punč
(Martina, 4. 12. 2010 23:04)
Lžička medu, 2dl vína, sáček koření do svařeného vína, plátky citronu, 2cl rumu.
Do sklenice s ouškem s varného skla dejte lžičku medu. Svařte víno s kořením (až se začne dělat pěna), vlijte horké víno na med, vložte velký plátek citronu a přidejte horký rum, který můžete zapálit v naběračce a pomalu nalévat.
Pohár Hever ("postavit se na nohy")
(Martina, 1. 12. 2010 0:27)
1 kapka oleje, 1 žloutek, 1 lžička worcesteru, 3 lžičky kečupu, sůl, pepř, 2 kapky tabasca, suché sherry
Na dno sklenice dáme kapku oleje, 1 žloutek, přidáme worcester, kečup, osolíme, opepříme a zakápneme 2 kapkami tabasca. Nakonec zakapeme suchým sherry
Koktejl proti chřipce
(Martina, 1. 12. 2010 0:26)
650 ml vody, 1,5 lžíce hřebíčku, 20g zázvorového kořene, 2 kousky anýzu, 10g skořice, 1 stroužek česneku, 50g cukru
Vše necháme 20 minut mírně vařit. Popíjíme celý den
Švestkovo-jablečná marmeláda dietní
(.Slunicko, 1. 12. 2010 0:23)
Pro 4 skleničky á 250ml.
Přísady: 350gramů jablek, šťáva z 1/2citrónu, 350gramů švestek, 1 dietní želírovací ovocný cukr Dr. Oetker, 1,5 kousku celé skořice.
Jablka omyjeme, oloupeme, a pokapeme šťávou z poloviny citrónu. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Asi 50g ovoce nakrájíme na malé kousky. Zbytek ovoce rozmixujeme nebo rozemeleme. Rozmixovanou směs dáme do většího hrnce, přidáme celou skořici,dietní želírovací cukr a promícháme.Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 3min. Uvařenou směs zbavenou pěny ihned plníme do sklenic.
Švestkovo-jablečná marmeláda klasik
(.Slunicko, 1. 12. 2010 0:22)
Pro 4skleničky á 250ml.
Přísady: 500gramů jablek, šťáva z 1/2 citrónu, 500gramů švestek, 1 želírovací cukr Extra 2:1 Dr.Oetker, 2 kousky celé skořice, 3 polévkové lžíce rumu.
Příprava:
Jablka omyjeme, oloupeme, a pokapeme šťávou z poloviny citrónu. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Asi 200g ovoce nakrájíme na malé kousky. Zbytek ovoce rozmixujeme nebo rozemeleme. Rozmixovanou směs dáme do většího hrnce, přidáme Extra želírovací cukr a promícháme. Přidáme celou skořici a rum. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5min. Uvařenou směs zbavenou pěny ihned plníme do sklenic.
Bramborové knedlíky ze spařené krupice
(Lamidosa, 1. 12. 2010 0:18)
50dkg vařených brambor,15dkg hrubé!krupice,1/8 litru horkého mléka,1 celé vejce,1 žemle nakrájená na kostky,1/2dkg soli.
Nejlépe se pracuje z brambor den předem uvařených(ale dá se i z čerstvých),které najemno nastrouháme do mísy,promícháme se solí a krupicí a zalijeme horkým mlékem.Dobře rozetřeme,aby se neutvořily žmolky.Do vychladlého přidáme vejce,na kostečky nakrájenou a osmaženou(nemusí)žemli a podle potřeby hrubou mouku.Do vroucí vody vkládáme mokrou rukou vytvořené knedlíky velikosti středního jablka a vaříme asi 1/4 hodiny. Hodí se ke všemu: maso,špenát,omáčka nebo polité špekem čí cibulkou ke kysanému zelí.Trochu fantazie k tomu vaření neuškodí.
Brambory do ztracena
(Martinecka, 12. 4. 2012 12:34)