studená kuchyně
JEDNODUCHÉ A MOC DOBRÉ SALÁTY
ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 svazky ředkviček (cca20 kusů), 6 vajec uvařených natvrdo, 3 lžíce majonézy (nejlépe Hellmans), pepř, pažitka, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ředkvičky nakrájíme na kolečka, vejce na malé kostky, spojíme majonézou. Přidáme sůl, pepř a pažitku.
Salát z pekingského zelí
se zeleninou a česnekem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 hlávky zelí, 2 vejce natvrdo, 1 svazek ředkviček, 1 salátová okurka, 100 g tvrdého sýra; zálivka - 1 lžíce světlého vinného octa, 2 lžíce olivového oleje dolít do 1 dcl vodou, 2 stroužky česneku, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vše nakrájíme - vejce na osminky (já krájím na kráječi vajec), promícháme se zálivkou a můžeme papkat.
Rychlý zelný salát
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kysané zelí, cibule, gothaj nebo jiný salám, majol-ka nebo bílý jogurt, sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY
Zelí nakrájíme do misky, přidáme nakrájenou cibu-li a salám. Osolíme, opepříme a dáme majolku nebo jogurt popř. oboje. Výborné k bílému pečivu a
k tomu rajčátko. Chlapi se po něm můžou utlouct.
Pochoutkový salát
- naprostá lahůdka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
30-40dkg salámu (nakrájet na nudličky), 2 cibule, 2 okurky, 2 vajíčka natvrdo, sterilovaný hrášek; zálivka - 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce worchesteru, 1 kostka cukru a majonéza.
POSTUP PŘÍPRAVY
Suroviny na salát dáme do mísy, suroviny na záliv-ku dáme do kastrůlku a necháme projít varem, pak nalijeme na suroviny v misce, zamícháme a při-dáme majonézu... je to lahůdka.
Komentáře
Přehled komentářů
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
6 vajec natvrdo, 4 větší pevná rajčata,1 salátová okurka, ředkvičky, 2 jarní cibulky nebo menší cibule (může být i červená nebo pórek), 3 tenké párky nebo kus šunky - junioru, 100g tvrdého sýra, sůl; dresing: 2 bílé jogurty (celkem 300 g), 200 g majonézy, 2 lžíce plnotučné hořčice, pepř, 2 lžíce worchestrové omáčky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vejce na proužky, ostatní na malé kousíčky, sýr nastrouhat. Vše "co dům dal" smícháme (dresing, vajíčka a cibulku nevynechávat) a dáme chladit.
VÝBORNÝ LETNÍ SALÁT S ANANASEM
(Jirka, 14. 7. 2012 8:15)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 pekingské zelí, 1 okurka, 10 cherry rajčat, 4 vejce, eidam, šunkový salám, malý ananasový kompot, majolka (cca polovina sklenky ne víc), sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY
Nakrájíme pekingské zelí do misky, přidáme kousky rajčat, vajec natvrdo, okurku, kostičky eidamu a salámu. Přidáme okapaný na kousky pokrájený ananasový kompot. Osolíme, opepříme, nakonec vmícháme majolku a je to hotové.
MELOUNOVÝ ŠOPÁK
(jirka, 12. 7. 2012 0:34)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY Meloun, balkán a pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY
Nakrájíme na kostky meloun, poklademe kostkami balkánu, popepříme a jíme. Je to divné, ale dobré.
VYLEPŠENÁ TATARKA
(Jirka, 12. 7. 2012 0:33)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Majonéza, pórek, pažitka, plnotučná hořčice, sůl, pepř, trochu mlíka.
POSTUP PŘÍPRAVY
Smíchat spolu dohromady, mlíko dle konzistence.
JEDNODUCHÝ A DOBRÝ SALÁT
(Jirka, 12. 7. 2012 0:31)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čínské zelí (může byť i hlávkové) ,4 kusy syrové mrkve, 2 kusy cibule, olivový olej, sůl, mčk – (mleté černé koření), šťávu z 1/2 citrónu, kmín mletý anebo celý - podle zvyku.
POSTUP PŘÍPRAVY
Kapustu nakrájíme na pásky, přidáme na tenko na-krájenou cibuli a na pásky mrkev.Posolíme dle chuti, přidáme mčk, kmín a olivový olej jak máte rádi... a nezapomeneme na citrón. Promícháme, necháme asi půl hodinky odstát.... a servírujeme.
LEDOVÝ SALÁT MIX
(jirka, 12. 7. 2012 0:30)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Hlavička ledového salátu, 8 scheri rajčátek, zauzená šunka schwardsvaldská, 2 vajíčka uvařená natvrdo, kousek jadl sýru, bílý jogurt, lžička majolky, špetka koření čubrica (nemusí být), řeřicha na ozdobu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ledový salát a šunku natrháme do mísy, rajčátka překrojíme napůl, jadl sýr na menší plátky, přidáme čubricu koření a jogurt smíchaný s majolkou. Vše promícháme, poklademe na čtvrtky rozkrojenými vajíčky a ozdobíme řeřichou. Už nesolíme, šunka a sýr jsou slané.
SALÁT S RAJČATY A TUŇÁKEM
(Jirka , 12. 7. 2012 0:29)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na plnou 2-litrovou mísu potřebujeme: 1/4 starého chleba (4 krajíce), 4-6 rajčat, 1 červená nebo bílá cibule (obyč. žluté stačí půlka, ale záleží na chuti), bazalka (2 lžíce sušené - lépe přiměřeně čerstvé),
1 konzerva tuňáka, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti mozzarela a olivy.
POSTUP PŘÍPRAVY
Chleba ponoříme do vody, po cca půlhodině (krajíce dřív) ho vyždímáme a nadrobíme do mísy; přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, bazalku, tuňáka – je-li v oleji nalijeme i s olejem, ve vl. šťávě slijeme a při-dáme půl deci olivového oleje; dochutíme a necháme odležet asi tak půl hodiny.
SALAT CO NIKDY NEZBYDE
(jirka, 12. 7. 2012 0:27)
SALAT CO NIKDY NEZBYDE
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
10 středně velkých brambor, malá cibule, větší mrkev,
2 vajíčka natvrdo, 10 dkg vysočiny, 5 větších okurek, hrášek z konzervy, sůl, lžíce plnotučné hořčice, lák z okurek, majolka z pytlíku a i bílý jogurt.
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme brambory, vajíčka a mrkev, jinak vše za syrova smícháme - dobrou chuť.
SALÁT K VEČEŘI PRO VELKOU RODINU
(Jirka, 14. 7. 2012 8:17)