Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřové maso

3. 4. 2012

 

Bůčkové hody, kterým neodoláte!

Bůček s křupavou kůrčičkou je pochoutka

Bůček s křupavou kůrčičkou je pochoutka

Bůček! Toužíte zhřešit něčím lahodným nebo chcete udělat radost svému miláčkovi – gurmánovi? Pak jsou tyto bůčkové recepty přímo pro vás. Netradiční a pekelně dobré!

Bůčkové hody byste si neměli v zájmu cholesterolové hladiny dopřávat s železnou pravidelností, ale pokud se k tomuto hříšnému pokrmu přece jen odhodláte, mělo by to stát za to. Mějte však na paměti, že se jedná o kalorickou bombu, kterou bude nejlepší posléze vysportovat. Jedno je ale jisté – většina mužů tuto pochutinu zbožňuje a za bůček na talíři vás bude ten váš milovat ještě víc. Nechte se inspirovat…

Co nevíte o bůčku

- Nekombinujte ho s ovocem – tyto dvě chuti si příliš nerozumí
- Podle nutričních terapeutů je nejzdravější příprava ve vakuu
- 200 g bůčku má zhruba 900 kcal (to jsou zhruba tři hamburgery nebo 1 kg banánů)
- Dokonalou chuťovou kombinací je bůček s medem
- V ČR existuje Společnost Přátel Bůčku
- Mezi milovníky tohoto pokrmu patří například herec Zdeněk Srstka nebo modelka Eliška Bučková

Nakládaný bůček

Asi kilogram očištěného bůčku uvařte v nálevu ze dvou lžiček soli a drceného barevného pepře (cca 1 hodinu). Během jeho chladnutí připravte směs ze dvou lžic vzniklého vývaru, soli, barevného pepře, pikantní mleté červené papriky a česneku (zhruba 3–4 stroužky). Řádně promíchanou hmotu naneste na bůček ze všech stran, poté jej zabalte a dejte vychladit. Tato lahůdka se podává studená s čerstvým pečivem, zeleninou nebo nakládanými okurkami. Možné dochutit hořčicí.

Bůček s nádivkou

Do vykostěného vepřového bůčku nožem vyřežte kapsu. Tři housky nakrájejte na kostičky, pokropte smetanou, přidejte máslo rozmíchané se solí, čerstvou petrželku a nakrájenou šunku. Do kapsy v bůčku přidejte nádivku a konce uzavřete pomocí grilovacích jehel (eventuálně párátek). Předehřejte troubu na 180 °C, maso podlijte trochou vody a chvíli duste, pečte kůží dolů. Po chvíli otočte, nařízněte kůži, aby se nakonec vytvořila křupavá kůrčička. Pečte zhruba hodinu, průběžně polévejte vznikajícím výpekem.

Tip: Místo šunky můžete do nádivky dát například vejce a špetku muškátového oříšku.

Sýrovo-bůčkové řízky

Sýrovo-bůčkové řízky

Bůček grilovaný v medové marinádě

Pět lžic sójové omáčky rozmíchejte se stejným množstvím oleje, přidejte tři lžíce nejlépe tekutého medu, 4 protlačené stroužky česneku a najemno nakrájenou cibuli. Plátky vykostěného masa lehce naklepejte a nařízněte, poté osolte a opepřete, pokud máte rádi pálivější jídla, přidejte i špetku chilli. Maso potírejte marinádou střídavě z obou stran přímo na grilu a grilujte na mírném ohni zhruba půl hodiny. Jako příloha se hodí čerstvý zeleninový salát a pečivo.

 

Uzený bůček na fazolích

Předem namočené bílé fazolky (cca půl kila) vařte do poloměkka. Na pánvi
osmažte jednu najemno nakrájenou cibuli, 100 g slaniny na kostičky a dva stroužky česneku. Přimíchejte deci rajčatového protlaku, lžíci mleté pálivé papriky, sůl, pepř a špetku cukru. Přidejte hotové fazolky a nařeďte trochou vody. Vařte zhruba čtvrt hodiny a dolaďujte dle chuti solí, pepřem nebo cukrem. V hrnci uvařte asi 1 kg uzeného bůčku, dokud zcela nezměkne a kosti půjdou lehce vytáhnout. Poté ho nakrájejte na plátky a prudce osmahněte na pánvi. Fazole servírujte jako přílohu, je možné přidat i čerstvé pečivo.

Tip: K tomuto jídlu určitě nezapomeňte pít vychlazené pivo!

Sýrovo-bůčkové řízky

Zhruba 600 g mletého bůčku zalijte čtvrt litrem smetany a nechte několik hodin (cca půl dne) odležet v lednici. Poté zbylou tekutinu odlijte, maso osolte a opepřete černým pepřem. Přidejte do směsi strouhaný sýr, čerstvou petrželku a vyrobte těsto. Z něj uhnětené placičky obalte ve vajíčku a strouhance a opékejte na pánvi jako klasické řízky. Servírujte s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory a nejlépe i se sladším okurkovým salátem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mleté maso: Popusťte uzdu fantazii!

Mleté maso má dlouhou tradici

Mleté maso má dlouhou tradici

Dosud jste připravovaly mleté maso jen jako sekanou nebo karbanátky? Chyba! Na originální zpracování této tradiční suroviny totiž existují stovky receptů! Nebojte se trošku zaexperimentovat a překvapte svou inovací celou rodinu. Poradíme vám, jak na to!

 

Mleté maso má v mnoha zemích světa dlouhou tradici. Milují ho Řekové, Maďaři, Bulhaři, Srbové, používají ho hojně i obyvatelé severských zemí. U nás se za minulého režimu považovalo spíš za odpad, do kterého řezníci semleli všechny možné odřezky a zbytky. Dnes už se obchodníci vracejí ke kvalitě, i když nejlepší je vždy to, co si pomelete doma samy – víte přesně, jaké maso jste použily. Umleté maso musí být vždycky v lednici, a pokud je rozmrazíte, nesmí se už znova vracet do mrazáku. Použít můžete libovolné maso – rybí, drůbeží, skopové, vnitřnosti. Nejklasičtější kombinací je ale hovězí a vepřové v poměru půl na půl.

Kuřecí terina

Kuřecí prsa umelte, přidejte vajíčko, sůl a utřete v misce. Vmíchejte na kostičky nakrájenou libovější slaninu a nadrobno posekaná kuřecí játra. Vyloupané pistáciové oříšky nakrájejte jen nahrubo, přidejte kousíčky sušených rajčat a promíchejte s masovou směsí. Ochuťte bílým pepřem a nasekanými zelenými bylinkami, vlijte do formy na srnčí hřbet a postavte do většího pekáče naplněného vodou. V troubě nechte táhnout dvě hodiny při mírné teplotě - nevařte! Nechte vychladnout a podávejte s pečivem.

Lasagne

Těstoviny na lasagne koupíte už hotové. Můžete si je předvařit ve vodě, ale rády se lepí, takže přidejte lžíci oleje a vařte jen do poloměkka. Někdo klade do pekáčku lasagne nepředvařené. Připravte si boloňskou omáčku: Na rozpáleném oleji v pánvi osmažte kostičky cibule a plátečky česneku. Vmíchejte mleté maso a opékejte, až zhnědne. Přidejte rajský protlak, sušená nebo čerstvá rajčata, bazalku a podlijte červeným vínem. Okořeňte solí, pepřem a nechte třicet minut dusit. V jiném hrnci nebo pánvičce umíchejte jíšku z másla a hladké mouky, kterou pomalu zalévejte mlékem. Stále míchejte, až vznikne konzistence omáčky. Do vzniklé hmoty nastrouhejte čedar nebo podobný sýr, opepřete a strouhněte muškátový oříšek. Do pekáčku nebo zapékací misky poklaďte vrstvu lasagní, zalijte boloňskou omáčkou, přelijte sýrovou omáčkou, poklaďte lasagnemi... Vrstvy střídejte několikrát a končete lasagnemi. Dejte zapékat do předehřáté trouby na dvacet minut, potom na vrchní vrstvu nasypte ještě strouhaný sýr a kousky másla - dopečte. Sýr můžete střídat v různých kombinacích (niva, eidam, blaťácké zlato). Podávejte se zeleninovým salátem.

Lasagne s mletým masem

Lasagne s mletým masem

Mexický guláš

V hrnci orestujte nakrájenou cibuli a plátky česneku na trošce oleje a pokrájené anglické slanině. Vložte mleté maso a za stálého míchání opečte. Přidejte nakrájená rajčata, předvařené fazole (bílé, červené...), podlijte a okořeňte lžičkou mleté papriky (podle chuti i pálivé), šalvějí, oregánem a solí. Společně duste půl hodiny. Na talíře připravte uvařenou rýži, přelijte gulášem a posypte strouhaným sýrem. Další příloha není potřeba, ale můžete obložit čtvrtkami vejce vařeného natvrdo, proužky nakládané okurky a čtvrtkami rajčat.

Koláč z mletého masa

Do formy na pizzu vložte placku vyváleného listového těsta tak, aby po okrajích co nejvíce přesahovalo. V pánvi si nachystejte náplň: Na cibulce a česneku osmažte mleté maso dohněda, osolte, opepřete, vmíchejte pokrájená rajčata, kolečka pórku, posekané bylinky a dochuťte grilovacím kořením. Na těsto natřete tuto náplň tak, aby se zbytečně nepřelil do formy i vypečený tuk. Na maso rozložte plátky sýra nebo nastrouhaný sýr. Povrch ještě ozdobte kolečky pórku, čtvrtkami rajčat a překlopte okraje těsta, které vám přečnívaly. Potřete rozšlehaným vajíčkem, jemně propíchejte vidličkou a v předehřáté troubě zapečte asi 25 minut. Podává se teplé i studené se zeleninovým salátem.

Pomalý hrnec se zelím

Smíchejte půl kila mletého masa s hrnkem propláchnuté nevařené rýže, na kostičky nakrájenou cibulkou a celým vejcem. Dochuťte solí a pepřem, dobře propracujte. Z hmoty tvořte koule velikosti golfového míčku. Na dno hrnce nebo remosky poklaďte sterilované zelí (lák také), rozložte na zelí koule a přikryjte další vrstvou zelí. Při nízké teplotě duste klidně čtyři hodiny.

Švédské kuličky

V severské zemi jsou oblíbené jako u nás svíčková, a dokonce se podávají s brusinkami.

Mleté hovězí nebo vepřové maso osolte, okořeňte bílým pepřem, vmíchejte větší, ale jemně nasekanou cibuli, dvě lžičky solamylu a čtyři vařené, nastrouhané brambory. Přidejte tři nasekané ančovičky, tři žloutky, čtvrt litru šlehačky a dohustěte chlebovou strouhankou. Tvořte drobné kuličky a ze všech stran je opečte na oleji nebo na plechu v troubě.

Kuličky vyjměte a do výpeku přilijte vývar nebo masox. Důkladně míchejte a vložte ještě ančovičku a smetanu. Solte už opatrně. Kuličky přelijte omáčkou a nechte ještě prohřát. Podávejte s brambory.

 

Kde se vzal...

Vynález hamburgeru je přičítán chlapci z Wisconsinu Nagreemu Seymourovi, který si v roce 1885 plackou mezi chleby zjednodušil prodávání masových koulí z pojízdného vozíčku. 1890 Luis Lassen v Connecticutu prodával první hamburgery ve své jídelně těm, kteří spěchali. Kuchař Otto Kuasw zase tohle jídlo v německém přístavu Hamburg prodával námořníkům. Jeden z nich o něm řekl podnikatelům v New Yorku, kteří jej začali prodávat pod jménem německého města.

Hamburger

Tajemství dobrého hamburgeru spočívá v tom, že maso umelete poměrně nahrubo. Nemělo by být ani příliš tučné, aby se nescvrknul, a nepříliš libové, aby nebyl vysušený. Také ho příliš nepropracovávejte, aby nebyl tuhý. Maso ochuťte jen solí a pepřem, vytvořte placičky, které by měly být větší než hamburgerová bulka, protože se maso vypeče. Na několik hodin vložte placičky do ledničky. Potom je opékejte lehce potřené olejem na grilovací mřížce nebo na pánvi, z každé strany asi tři minuty. Je-li hotový, zjistěte tak, že jeden nakrojíte. Nepíchejte do nich vidličkou, aby nevytekla šťáva. Bulky rozkrojte podélně a řeznou plochu ogrilujte. Lehce ji pak potřete máslem, kečupem a majonézou. Můžete položit plátek sýra, placičku, kolečka cibule, nakrájenou nakládanou okurku, plátek rajčete, list salátu. Přiklopte druhou polovinou a na talíři můžete ještě obložit hranolky.

Hamburger není jen rychlovka z fastfoodu

Hamburger není jen rychlovka z fastfoodu

Musaka

Tři větší lilky nakrájejte podélně na plátky, osolte a nechte chvilku vypotit. Zatím na oleji nechte zesklovatět dvě pokrájené cibule, přidejte k nim čtvrt kila mletého masa, osolte a chvíli za stálého míchání opékejte. Na kostičky nakrájejte čtyři rajčata, přidejte k masu, osolte a duste do zhoustnutí. Osušené plátky lilku obalte v hladké mouce a namočte v rozšlehaných vejcích. Z obou stran je opečte dozlatova a nechte na ubrousku okapat. Do vymazané zapékací misky nebo remosky klaďte střídavě lilek a maso. Končíte lilkem a ještě zalijete zbylými rozšlehanými vejci. Zapečte v předehřáté troubě asi třicet minut a podávejte s brambory nebo rýží. Koření se jen solí a sekanou petrželkou.

Bůčkové řízky

Maso z vykostěného bůčku umelte, ale nemíchejte – nechte jak je, vložte do mísy, zalijte mlékem a nechte pár hodin odpočívat. Lžící pak vyndávejte postupně na pomoučený vál, tvořte placičky, obalte v mouce, osoleném rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte na rozpáleném tuku a neděste se, když se zpočátku rozpadají. Smažením krásně nabudou a s bramborovou kaší nemají chybu.

  

 BŮČEK –NEJZDRAVĚJŠÍ  STRAVA

 

 

Pikantní bůček v alobalu   -    příprava je cca 1 hodina 30 minut

Ingredience:
1 kg bůčku,
12 stroužků česneku,
5 bobkových listů,
5 kuliček pepře,
1 kávová lžička (KL) soli
-----------
15 stroužků česneku,
1 KL sladké papriky,
1 KL kari,
1 KL grilovacího koření,
1 KL soli,
1 KL pepře,
1 KL chilli,
2 KL oleje,
2 KL worčestru,
2 KL sojové omáčky

Příprava:
Bůček vaříme 1 hodinu s kořením v horní části ingrediencí. Necháme pořádně vychladnout. Z ostatních surovin uděláme hutnou kaši, kterou vetřeme do vařeného bůčku. Pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu uležet 4-6 dní.

Zámecký salát    studená kuchyně    doba přípravy je cca 10 minut

Ingredience:
200 g měkké uzeniny (junior, gothaj, šunkový salám apod.),
200 g suché uzeniny (herkules, lovecký, uherák apod.),
200 g 40% eidamu,
1 větší bílá cibule,
1 větší červená cibule,
1 polévková lžíce oleje,
bílý vinný ocet dle chuti,
hrst sekané petrželky nebo pažitky,,
čerstvě hrubě mletý pepř (nejlépe barevná směs)

Příprava:
Uzeniny nakrájíme na stejné tenké nudličky, oloupanou cibuli na kolečka a sýr nastrouháme nahrubo. Vše smícháme, přidáme bylinky, dochutíme zálivkou z oleje a octa a posypeme čerstvě namletým pepřem.

 

 

 

Andělské kuličky   :  speciality z  bůčku - recept je určen pro 2 osob(y)

Ingredience:
250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka,
2 střední vařeně studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,
1 vej­ce,
2 lžičky zázvoru,
2 lžič­ky mletého kmínu,
2 lžičky glutasolu nebo vegety,
špetka soli,
malá špetička kypřícího prášku do pečiva,
asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),
tuk na smažení,
2 až 4 rozmačkané střední strouž­ky česneku,
1 špetička su­chých rozdrcených feferónů (či chilli) - ale opatrně.

Příprava:
Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vej­ce rozšlehané v hrníčku vidlič­kou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlé­pe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi (která se po­někud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm (velikosti asi jako na obrázku) a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi radě­ji častěji pohybujeme). Díky bramborům a prášku jsou kulič­ky jakoby nadýchané, kypřejší a znali tvrdí, že mají masovější chuť než běžné karbanátky.

Pro zpestření můžeme pňdat do masy hrst nasekaných vlaš­ských orechů nebo lžíci naseka­ného kopru. A pokud přidáme do mletého masa místo brambor trochu solamylu nebo hladké či polohrubé mouky, můžeme tvo­řit malé knedlíčky a zavařit je do polévky místo třeba játrových či masových.

Andělské kuličky jsou vynikají­cí s přílohou nebo jen jako teplé či studené jednohubky s kous­kem veky coby občerstvení pro různé posezení.

Bôčiková roláda  speciality z bůčku          doba přípravy je cca 2:35 hod.

Ingredience:
1 kg bravčového bôčika bez kosti
25 g rýchlosoli
mletú červenú papriku
mleté čierne korenie

Příprava:
Z bôčika odrežeme kožu, a ak treba, aj časť slaniny.
Naklepeme ho, posypeme rýchlosoľou, zvinieme, previažeme
pevnou niťou a na 24 hodín odložíme do chladničky.

Odležanú roládu dáme do obalu na tlačenku alebo do mikroténového vrecka, pevne zaviažeme a dáme variť. Varíme dve hodiny.
Vychladnutú roládu posypeme červenou paprikou a korením.

 

Bůček pečený s nádivkou speciality z bůčku  recept pro 4 osob(y)

Ingredience:
asi 1 kg nepříliš tučného bůčku,
sůl,
2 ks pečiva,
30 g rozehřátého tuku,
2 vejce,
mléko (nebo pivo),
sůl,
muškátový květ,
100-150 g zmrazeného hrášku s karotkou a kukuřicí,
2 PL nadrobno pokrájené petrželky a pažitky,
kmín.

Příprava:
Maso očistíme, opláchneme, prořízneme do něj kapsu a vysolíme ji. Pečivo nakrájíme na kostičky a přelijeme je rozehřátým tukem. Vejce rozšleháme s trochou mléka (piva), osolíme a okořeníme, nalijeme na pečivo, promícháme a necháme 10 minut bobtnat. Potom je promícháme se zelenou nádivkou, naplníme maso, otvor sešijeme tlustší nití nebo jej spíchneme jehlami na závitky (zbyla-li nádivka, naplníme ji do alobalové mističky, vytřené tukem). Maso vložíme do tlakového hrnce, osmahneme je, osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a 15-20 minut dusíme. Potom hrnec otevřeme a je-li maso již téměř měkké, přendáme je do pekáčku i se zbylou nádivkou. Pokud zbylo hodně šťávy, vydusíme ji, přelijeme na maso a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme, nitě nebo jehly odstraníme a maso nakrájíme na plátky.
Podáváme je s vařenými bramborami, bramborovou kaší, kompotem. Studené maso je vhodné se zeleninovým nebo bramborovým salátem.
Osobně dělám nádivku s vyšlehaným tuhým sněhem z bílků...je pak nadýchanější.

Bůčková kniha   speciality z bůčku     recept pro 4 osoby

Ingredience:
Balíček vyššího libovějšího bůčku asi 15 cm širokého,
sůl,
pepř,
případně čili koření,
najemno rozsekaný česnek ze 2 stroužků,
2 cibule,
režná nit,
1-2 dl horké vody.

Příprava:
Bůček nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Takto vzniklou knihu pečli­vě popíšeme. Každý řez prosolí­me menší špetičkou soli (jemně mezi dvěma prsty), stejné tak špetičkou pepře a zasypeme rozsekaným česnekem (ne tře­ným) a dle chuti přes jeden list můžeme přidat na špičku nože čili koření (ale jen pro dospělé, kteří to chtějí opravdu ostré). Pevně ovážeme režnou nití, vložíme do předehřáté remosky nebo pekáčku, obložíme nahru­bo pokrájenými cibulemi. Podli­jeme horkou vodou a pečeme dozlatova asi 1,5-2 hodiny. V případě potřeby podléváme menším množstvím další vřelé vody. Upečenou knihu krájíme příčně (přes kosti).

Bůčkový ptáček  speciality z  bůčku       doba přípravy je cca 30 min

Ingredience:
buček,
hera,
sůl,
hořčice,
pálivá klobása,
jablko,
kmín

Příprava:
V obchodě si nechám nakrájet bůžek na jemné plátky - omeju, osolím -potřu hořčicí, na plátek dám zelí a klobásu. Zatočím jako ptáček.
Na dno varné misky dám zbytek zelí, nastrouhané jablko, kmín. Přidám brabce, okmínuju ochutím mírně vegetou a peču.

Cikánský chlebíček speciality z  bůčku   recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
800 g vepřového bůčku
sůl, pepř, kmín
2 - 3 stroužky česneku
hořčice
křen
paprika kapie,
petrželová nať
10 polovičních krajíčků chleba

Příprava:
Opláchnutý bůček zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na plátky. Plátky naklepeme paličkou, osolíme, pokmínujeme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a rozložíme na pekáček. Vložíme do trouby za občasného podlévání a obracení upečeme doměkka. Dozlatova opečené plátky bůčku položíme na krajíčky chleba, potřeme hořčicí a posypeme nastrouhaným křenem. Na povrchu ozdobíme kouskem kapie a snítkou petrželové natě.

Hamačka   speciality z bůčku …      recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
2 buřty,
15 dkg papriko­vaného bůčku,
2 housky,
1/8 l mléka,
3 vejce,
špe­tička soli,
špetka pepře,
podle chuti pažitka a petr­želová nať,
30 g másla,
2 hrsti strouhanky.

Příprava:
Buřty a bůček nasekáme nadrobno, dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrá­jené a mlékem zvlhčené housky, vejce ušlehaná do pěny (nejlépe mixérem), sůl, pepř, jemně naseka­nou petrželovou nať a pa­žitku a vše řádně promí­cháme.
Kastrůlek (misku z varné­ho skla, remosku) vytřeme silně máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směskou, povrch zastříká­me mlékem a pečeme v troubě (remosce) zvolna 40 minut. Je vynikající teplé i studené.

Doporučená příloha:   veka, hlávkový nebo okurkový salát.

Krtkova kapsa      speciality z  bůčku   doba přípravy je cca 2 hod

Ingredience:
http://muj.labuznik.com/obrazky/zlata/Krtek.jpg
6O - 7O dkg libovějšího bůčku
1 větší syrový brambor
10 dkg ementálu
1/2 rohlíku
1/2 červené kapie
1 menší cibule
1 stroužek česneku
5 dkg mletého masa z bůčku
2 PL hořčice
sůl
pepř

Příprava:
Ve vykostěném a kůže zbaveném bůčku nožem řízneme kapsu a dostatečně celé osolíme.
Všechny ostatní ingredience nakrájíme na kostičky, promícháme s mletým bůčkem (může být cokoliv, co je od masa), osolíme, opepříme a naplníme tím kapsu.
Usadíme do malého pekáčku nebo kastrólku tak aby obsah kapsy nevytekl (a aby kapsa nepadla můžeme dokola utemovat syrovými brambory a máme hned i přílohu). Podlijeme, strčíme do hodně vyhřáté trouby, pečeme, přeléváme vypečenou šťávou.

Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím
speciality z bůčku           recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
350 g vepřového bůčku,
300 g vepřové plece,
2 cibule,
4 stroužky česneku,
kmín,
hladká mouka,
2 dl vody,
sůl

knedlíky:
800 g očištěných brambor,
250 g polohrubé mouky,
4 lžíce solamylu,
1 vejce,
sůl,
sádlo

zelí:
400 g červeného zelí,
1 cibule,
ocet,
cukr,
sádlo,
sůl

Příprava:
Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Osolíme, okmínujeme, promícháme a vložíme do trouby na 250°C.
Necháme opéct a za občasného podlévání pečeme. Když je maso měkké, vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.

Na chlupaté knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, 2 lžíce solamylu, vejce a osolíme. Lžící tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě se 2 lžícemi škrobu (aby se nerozvařily) asi 10 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem.

Na pánvi opečeme na sádle nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem. Na talíře dáme maso, obložíme je knedlíky a zelím a posypeme smaženou cibulkou.

Plněné řízky z bůčku  speciality z  bůčku      

Ingredience:
600 g mé­ně tučného bůčku,
sůl,
mletý pepř,
olej,
1 lžíce hladké mouky,
kousek bujónové kostky,
mletá sladká papri­ka.

Nádivka:
60 g ostřejšího salámu nebo klobásy,
olej,
1 malá cibule,
50 g žampió­nů,
4 lžíce strouhaného sý­ra,
1 vejce,
sůl,
pepř.

Příprava:
Vepřový bůček vykostíme, nakrájíme na čtyři plátky, roz­klepeme je hodně do šířky, osolíme a opepříme. Poklade­me je nádivkou, přeložíme v půli, okraje masa sklepneme paličkou a upevníme jehlami na závitky.
Vložíme je do kast­rolu vymazaného olejem, po­prášíme moukou a mletou paprikou a krátce podusíme na malém plameni. Podlijeme je vodou, přidáme bujónovou kostku a dusíme pod poklicí, při tom je obracíme a podlévá­me malým množstvím vody.

Podá­váme horké nebo studené. Příprava nádivky: Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené žampióny, krátce opeče­me, zalijeme rozšlehaným vej­cem a umícháme v řidší nádiv­ku. Přidáme uzeninu nakráje­nou na kostičky, sýr, osolíme, a opepříme.

Pochoutka z bůčku* speciality z bůčku   příprava je cca 1 hod. 40 min.

Ingredience:
500 g vepřového bůčku,
1 malá cibule,
1 menší kapie,
4 vejce,
4 stroužky česneku,
1 a 1/2 PL hladké mouky,
1 a 1/2 PL strouhanky,
2 PL jemně pokrájeného pórku,
1 PL jemně nasekané petrželky,
mletý černý pepř,
sůl;

Na ozdobení:
nakládané cibulky, čerstvá zelenina;

Mimo to:     sáček na tlačenku;

Příprava:
Bůček nakrájíme na malé kousky, k němu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky rozkrájenou kapii a prolisovaný česnek. Přisypeme hladkou mouku, strouhanku, přidáme vejce, nakrájený pórek a usekanou petrželku či pažitku. Vše podle chuti osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Sáček na tlačenku na jednom konci zavážeme, naplníme ho připravenou směsí a zavážeme i druhý konec. Naplněný sáček vložíme do vroucí vody a na mírném plameni vaříme po dobu asi 80 minut. Uvařenou pochoutku vyndáme a necháme vychladnout. Odstraníme sáček a bůčkovou pochoutku nakrájíme na plátky. Studenou podáváme s nakládanými cibulkami.

 

 

Studený bůček v kořeněné kašičce   

speciality z bůčku

Ingredience:
1000 g bůčku,

 

sůl,
12 strouž­ků česneku,
10 kuliček pepře,
5 bobkových listů.

Na kašič­ku:
15 rozmačkaných strouž­ků česneku,
kari koření,
sůl,
mletá sladká paprika,
grilova­cí koření,
worchesterová omáčka,
tabasco (nemusí být, jinak pozor - je velmi ostré) - vše spolu zamíchat, bude mít barvu zhruba jako na obrázku.

Příprava:
Bůček v užších kusech dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, rozkrojené stroužky česneku, kuličky pepře a bobkové listy. Vaříme do doby, až je maso měkké - zhruba 45 minut. Ješ­tě teplý bůček vykostíme.

Všechny potřeby na kašičku uvedené výše spolu řádně pro­mícháme. V kašičce důkladně ze všech stran namočíme maso a vždy trochu přimáčkne­me. Hned zabalíme pevně do alobalu a necháme vychladnout. Teprve zcela chladný obalený bůček dáme i s aloba­lem dolu do ledničky (ne do mrazáku!) alespoň na tři-čtyři dny vychladit. Pokud chceme, aby nám vydržel k určitému termínu, zásadně neochutnáváme - už by nevydržel.

Mortadela     speciality z  bůčku

Ingredience:
1kg bôčik - pomliet
1 lyžica soli (polievkova)
1 lyžica vegety
1/2 lyžičky mleté korenie
3-4 strúčiky cesnaku
5 vajec

Příprava:
Všetko vymiešame kým masa nezhustne, necháme 24 hodín v chladničke.Potom ešte raz poriadne premiešame dáme do sáčku na tlačenku a varíme 90 minút. Potom sa ešte teplé obalí v červenej paprike

Vepřovaječná tlačenka


kategorie: speciality z  bůčku

Ingredience:
500 g libovějšího vepřového bůčku (možné je použít i plec­ko, ale bez tučného a bez kůže či krkovičku),
5 celých vajec,
špetka majoránky,
1 lžíce hru­bé mouky,
1 lžíce strouhanky,
1 lžička soli,
3 střední i větší stroužky česneku,
1 lžička vegety či jiného koření (např. gulášového),
1 lžička mletého pepře.

Příprava:
Maso nakrájíme na kostičky a smíchámi ve větší míse s roz­klepnutými vejci, majoránkou, hrubou moukou, strouhankou, solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a vhodným kořením. Vše promícháme - nejlépe rukou, aby se směska dobře spo­jila.

Řádně propracovanou hmotu plníme do rukávu na tlačenku (nebo, jak je vidět na snímku, můžeme použít i rukáv na sa­lám), po naplnění ho zavážeme i na druhé straně (zavážeme, konec přehneme a zavážeme ještě jednou) a ve vodě v papi­ňáku vaříme 1 hodinu. Poté vyn­dáme na prkénko, občas obrátí­me a necháme alespoň přes noc na chladném místě vychladnout.

Vepřové výpečky   speciality z  bůčku       doba přípravy je cca 1 hodina

Ingredience:
750 g vepřového bůčku,
sůl,
pepř,
3 stroužky česneku,
80 g cibule,
1 dl vody

Příprava:
Vepřový bůček vykostíme a nakrájíme na plátky. Maso osolíme, opepříme a potřeme lisovaným česnekem a obalíme v nakrájené cibulce. Plátky vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě.
Během pečení masem několikrát zamícháme a dbáme, aby se cibule nepřipálila. Dozlatova opečené a křupavé výpečky přelijeme na talíři výpekem.

 

 

 

 

 

 

Vepřové závitky     speciality z bůčku

Ingredience:
600 g vepřového bůčku,
měkký salám,
zelená paprika,
kyselá okurka,
vejce natvrdo,
grilovací koření,
sůl,
pepř

Příprava:
Vepřový bůček nakrájíme na centimetr silné plátky o rozměrech 5x12 cm. Plátky z jedné strany osolíme a opepříme, z druhé posypeme solí a grilovacím kořením.

Na každý plátek položíme kousek papriky, kyselou okurku, kousek měkkého salámu, a vařeného vajíčka. Konce závitků stačí spíchnout k sobě párátkem a naskládat vedle sebe do suchého pekáčku.  Podlijeme vodou a pečeme v troubě dočervena.

Vepřový nadívaný bůček   speciality z  bůčku

Ingredience:
600-800 g (i více) vepřového bůčku (nejlepší je špička),
300 g mletého masa (koupíme v obchodu),
sůl,
pepř,
1 vajíč­ko,
špetka rozemnuté majo­ránky,
2 stroužky česneku,
lžička nadrobno rozsekané petrželky (nemusí být, ale dá­vá náplni trochu jinou chuť),
1 houska (žemle) namočená v mléce a vymačkaná,
na po­sypání bůčku sůl a drcený kmín.

Příprava:
Maso očistíme a špičatým no­žem v něm uděláme kapsu - no­žem jedeme kousek nad kostmi (po upečení vykostíme) tak, aby drželo pohromadě. V misce smícháme všechny uvedené náleži­tosti - nejlépe rukama, ochutná­me a osolíme (nepřesolit), chuťo­vě to musí být trochu méně, než jsme zvykl. Otvor v mase uza­vřeme grilovacími jehlami nebo párátky, případně zašijeme rež­nou nití.

Na pekáč nalijeme 1,5 dl vlaž­né vody, maso osolíme a okmí­nujeme a kostmi položíme na­vrch. Pro dobrou šťávu můžeme obložit 1-2 cibulemi nakrájenými na tenká kolečka a na kolečka nakrájenými 3 stroužky česneku. Po půlhodině pečení bůček obrá­tíme a nahoře nakrájíme kůži na čtverečky. Podle potřeby během pečení podléváme vodou a maso přeléváme šťávou. Pečeme do­měkka zhruba 1,5 hodiny, může­me péct i v remosce. Pokud jsme pň přípravě kapsy maso prořízli, nevadí, náplň trochu vyteče, upe­če se a zůstane na masu.

 

Řízek z bůčku    speciality z bůčku       doba přípravy je cca 1 hod.

Ingredience:
1 kg vep.bůčku
1,5 dcl mléka
sůl

Příprava:
prorostlý bůček zbavený kostí a kůže pomeleme , osolíme,asi plnou mocca lžičku
mléko ohřejeme a těsně před varem nalejeme do pomletého bůčku a ihned promícháme,poté vytvoříme vetší šišku a dáme schladit do lednice
s chlazené šišky nařežeme plátky a obalíme v klasickem trojobalu-mouka,vajčko,strouhanka. Smažíme na tuku-dáme méně tuku protože řízky ho dosti pustí.
když řízek po usmažení rozkrojíte je masíčko bílé jak kuřecí a žádný tučné maso není vidět a chuť lahodná-záleží pouze na soli a mléko udělá divy. Dobrou chuť.

 

Řízky z vepřového bůčku se sýrem    speciality z bůčku

Ingredience:
300 g prorostlého vepřového bůčku,
100 g tvrdého sýra,
mletá sladká paprika,
mletý pepř,
sůl,
tymián nebo bazal­ka,
2 vejce,
mléko,
hladká mouka,
tuk na smažení.

Příprava:
Bůček vykostíme, jemně umeleme, přidáme jemně na­strouhaný sýr, koření, sůl, půl vejce, 3 lžíce mléka a dobře promícháme. Směs necháme v chladničce asi 2 hodiny, proležet, pak z ní uděláme men­ší tenké řízky.Ty postupně ponoříme do středně hustého těstíčka při­praveného z jednoho a půl vejce, 3 lžic mléka a asi čtyř lžic mouky (těstíčko má být trochu hustší než na palačinky) a vklá­dáme je na rozehřátý tuk. Usmažíme je po obou stranách dozlatova a podáváme s bram­borovou kaší a se zeleninovým salátem.
Řízky jsou výborné také stu­dené (s kečupem, hořčicí, strouhaným křenem apod.).

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář